Gratis verzending voor orders boven € 50,- Meer informatie

Go to account settings
23 Jan 2019

Blog Jac Orie: Het ijs onder de sport wordt dikker

Blog Jac Orie: Het ijs onder de sport wordt dikker

Januari-column Jac Orie

 

De afgelopen 3 weken speelde het leven van onze schaatsers zich voornamelijk af in Collalbo. Een Noord-Italiaans kerkdorpje waar de bevolking Duits praat, hun woonplaats Klobenstein noemen én zich eerder ‘Süd-Tiroler’ voelen dan Italiaan.

 

Vlak na Oud & Nieuw vertrokken de eerste schaatsers en staf naar Collalbo als voorbereiding op het NK allround en sprint, dat komend weekeinde in Thialf wordt gehouden. Niet veel later arriveerden ook de deelnemers aan het EK sprint en allround van Team Jumbo-Visma, 7 mannen en vrouwen. En direct na dat Europees kampioenschap hebben we er nog een trainingskamp van 2 weken aan vastgeplakt, zodat deze atleten – in mijn ogen – de meest ideale route naar de WK afstanden kunnen volgen.

 

Voor het privéleven van een atleet betekent dat wederom een opoffering, zeker gelet op het feit dat de maanden november (World Cups in Japan) en december (trainingskamp Collalbo plus NK-voorbereiding gedurende Kerst) ook al drukke periodes opleverden. Maar daar hoor ik niemand over klagen. Iedereen weet dat hij die opofferingen maakt met een specifiek doel: het maximale uit jouw carrière halen.

 

Als coach van Team Jumbo-Visma kijk ik zeer tevreden terug op de ‘eerste seizoenshelft’. Als team hebben we in de breedte goed gepresteerd, met als uitschieters de 2 Europese titels allround en de 5 nationale titels die we respectievelijk begin januari en eind december veroverden.

 

Maar ook met de schaatssport ‘an sich’ gaat het crescendo: de kijkcijfers blijven onverminderd hoog (1,2 miljoen kijkers bij NK afstanden, 1,5 miljoen bij EK schaatsen), de tribunes van Thialf zijn zeer goed gevuld én er komen nog steeds nieuwe sponsors in het schaatsen. Nadat de schaatsbond KNSB vorig jaar Daikin aantrok als 2e hoofdsponsor, hebben ze in Utrecht nog ook de Rabobank ‘binnengehengeld’. En ook Team Jumbo-Visma heeft niet stilgezeten, getuige de partnerships met onder andere Unilever, Heineken, Simpel.nl, Mercedes en Total.

 

Kortom, het ijs onder de sport wordt steeds dikker! En met dat goede gevoel beginnen we zaterdag aan de ‘tweede seizoenshelft’ wanneer het NK allround/sprint op het programma staat. In dat weekeinde wordt niet alleen gestreden om de nationale titels, maar ook om het resterende startbewijs voor het WK sprint en het WK allround.

 

Ik hoop jullie in Thialf te zien!

 

Met sportieve groet,

 

Jac Orie.

Reacties

  • Dank voor je maiden blog. Wat die opofferingen betreft, zie ik dat toch wat zwaar uitgedrukt. Uiteindelijk is profsport ook gewoon werk, gelukkig soms ook goed betaald. In het bedrijfsleven, maar bijv. ook in dienstensector, worden ook veel uren gedraaid, ook vaak buitenshuis/reizend. Die opofferingen worden als normaal beschouwd. Die horen erbij. Op andere manier gaat het niet in dit leven. Ik kijk al uit naar blog #2!
Laat een reactie achter

Your email address won't be visible to the public

Blijf op de hoogte

Don’t worry, we won’t spam

Your Cart — 0

You cart is currently empty

Inloggen

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »