Gratis verzending voor orders boven € 50,- Meer informatie

Go to account settings
CalgaryJac OriejeugdJumboPatrick RoestschaatsenTeam Jumbo-VismaVismaVitamines — 06 Mar 2019

Blog Jac Orie: De jeugd heeft de toekomst

Blog Jac Orie: De jeugd heeft de toekomst

Met alleen de World Cup Finale nog in het verschiet, is het langzaam tijd om terug te blikken op het seizoen. Met 4 wereldtitels, 2  Europese titels en 7 nationale titels hebben we als Team Jumbo-Visma een heel mooi seizoen gehad.

 

Maar wij kijken ook verder dan titels en medailles. Al jarenlang houden we van onze schaatsers het aantal persoonlijke records op laaglandbanen bij als één van de indicatoren van hun ontwikkeling. Dit seizoen noteerde onze rijders liefst 53 persoonlijke records op banen als Thialf of M-Wave in Nagano. Zoveel progressie op dat vlak hebben we nog nooit bereikt. Natuurlijk draagt een ‘jonkie’ als Joy Beune daarbij, of nieuwkomers als Thomas Krol en Antoinette de Jong. Maar zelfs Douwe de Vries wist zich dit seizoen op 36-jarige leeftijd meerdere malen te verbeteren.

 

Toch is er absoluut geen enkele reden om even op onze lauweren te rusten. De concurrentie in binnen- en buitenland is groot en we moeten als Team Jumbo-Visma én als Nederland zijnde stappen zetten om ook de komende jaren voor de hoofdprijzen te kunnen meedoen.

 

Eén van de zorgen die ik persoonlijk heb, is de ontwikkeling van de Nederlandse schaatsjeugd. Vooral bij de jongens in de juniorencategorie is de jarenlange dominantie op het allrounden als ijs voor de zon verdwenen. Tijdens het afgelopen WK junioren vond ik de eerste Nederlander in het eindklassement pas op plek 7 en pakten ‘we’ slechts 1 wereldtitel op individuele afstanden (Janno Botman op de 1000 meter).

 

Terwijl een neo-senior als bijvoorbeeld Joy Beune direct de aansluiting vindt met toppers als Carlijn Achtereekte en Antoinette de Jong, zien we de laatste jaren dat de jongens beduidend meer tijd nodig hebben om aan te haken bij de (sub)top van de wereld. Het niveauverschil is simpelweg te groot geworden om in één keer de overstap te maken.

 

Als Team Jumbo-Visma zijn we momenteel aan het bekijken of we iets kunnen bedenken om de talentvolle jongens extra ondersteuning te kunnen geven, zodat zij ook de wereldtop kunnen bereiken. Want anders dreigt er een doemscenario waarin we over een aantal jaren bij de mannen niet meer meedoen om de hoofdprijzen op de lange afstanden en het allrounden. Daarvoor zijn we nu verschillende scenario’s aan het uitwerken, waaronder bijvoorbeeld de optie om een Opleidingsploeg op te richten. De jeugd heeft de toekomst!

 

Ook op het gebied van de vitamines zijn er op termijn mooie ontwikkelingen te verwachten. Dankzij de grote interesse in het eerste product – de multivitamine Allround Sport – zijn we in staat gesteld om een tweede product te ontwikkelen. Maar daarover binnenkort meer!

 

Met sportieve groeten,

 

Jac Orie

Reacties

  • De jeugd opleiden begint bij de verenigingen in Nederland. Daar wordt de basis voor het enthousiasme en plezier in de schaatssport gelegd. Het is dus belangrijk in de hele keten te investeren anders verplaats je het probleem alleen.

    Natuurlijk zijn wij als STV Lekstreek altijd bereid om met jullie mee te denken hoe je het traject van de vereniging naar klaar voor de top kan verbeteren.

    Richard Stolwijk
    Trainer/coach STV Lekstreek.
  • Complimenten voor jullie vorderingen en inspanningen. Maar kan ik als trainer in een andere sporttak kennis maken/nemen van jullie aanpak om ervan te leren en me verder te enthousiasmeren? Vanuit de ‘lokale’ trainers kan een brede(re) talentpool ontstaan. Werkt trager dan het ondersteunen van talenten maar kan een bestendiger basis naar de toekomst realiseren.
Laat een reactie achter

Your email address won't be visible to the public

Blijf op de hoogte

Don’t worry, we won’t spam

Your Cart — 0

You cart is currently empty

Inloggen

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »